מאת ליז גרבובסקי
בצורה הבסיסית ביותר ניתן להסביר אוטיזם כעיבוד מידע שונה. במילים פשוטות – אוטיסטים ונ"טים – כלומר אנשים "רגילים" – אלה המוגדרים כנוירוטיפיקלים (נ"ט) – חושבים בצורה שונה.
המוח של אנשים עם אוטיזם מחווט בצורה שונה מהמוח הממוצע. כדי להבין איך אוטיסטים חווים את העולם, ובעקבות כך להבין את ההתנהגות השונה שלהם, אנחנו צריכים להבין איך מתבצע עיבוד מידע במוח.
הקשיים העיקריים שאנחנו רואים אצל אוטיסטים מחולקים ל-3 קטגוריות:
1) קושי בעיבוד מידע
התמקדות בפרטים ולא בעיקר
עיבוד מידע איטי2) חשיבה מקובעת
חשיבה של שחור לבן
חשיבה אבסולוטית
3) בעיות תפקוד ביצועיקושי במתן תשומת לב, תכנון וארגון
אימפולסיביות, בקרה עצמית חלשהכמו מעבד במחשב, המוח שלנו מעבד מידע. כמו במחשב, מהירות עיבוד מידע שונה בין מוח אחד לשני. מוחם של אוטיסטים דומה יותר למחשב בצורת עיבוד המידע.העולם שלנו עמוס במידע שמשתנה מהר. אנחנו קולטים מידע במקביל במספר מערכות חושים, מעבדים אותו במקביל באיזורים שונים במוח, מתעלמים ממידע לא רלוונטי ומבצעים במהירות אינטגרציה של מידע מאיזורי מוח שונים לתמונה אחת שלמה. תוך כדי תהליך זה אנחנו מאבדים הרבה מידע שהמוח שלנו מחשיב כמיותר כדי לזרז את תהליך העיבוד והאינטגרציה. אנחנו מעבדים 80% מהמידע בצורה תת מודעת, מה שמאפשר לנו לא לבזבז אנרגיה מנטלית. כדי לעשות את כל זה אנחנו צריכים קישוריות טובה בין איזורי המוח השונים. אצל אוטיסטים, הקישוריות בין איזורי המוח השונים היא פחות טובה (לפעמים יש פחות מסלולים עצביים ולפעמים יש יותר). ולכן עיבוד מידע בצורה תת מודעת הופך לבלתי אפשרי ודורש עיבוד מידע טורי, אחד אחרי השני. רוב העיבוד נעשה במודע ולכן מבזבז המון זמן ואנרגיה מנטלית.
לחשיבה אוטיסטית יש יתרונות וחסרונות (כמו גם לחשיבה הנ"טית)
יתרונות של חשיבה אוטיסטית:
תשומת לב לפרטים
זיכרון טוב לעובדות ומידע שונה, שמיעתי וויזואלי
חשיבה לוגית שמתבססת על עובדות ולא על אינטררטציה של עובדות
רגישות חושית
לוגיקה טובה
חסרונות של חשיבה אוטיסטית:
עיבוד מידע איטי
קושי לראות תמונה שלמה
קושי לעבד מידע שמשתנה מהר
קושי להבין דו משמעות
קושי להבין מושגים אבסטרקטייםלכל אחד מאיתנו יש מאגרי אנרגיה פיזית ומנטלית מוגבלים. כמות האנרגיה שלנו תלויה בהרבה גורמים: מה אכלנו, כמה ישנו, האם אנחנו בריאים או חולים, מה עשינו יום קודם, מה מזג האוויר ועוד. במשך היום אנחנו מבזבזים את האנרגיה שלנו כל הזמן. בסופו של דבר אנחנו מתחילים להרגיש פחות מרוכזים ועייפים. בלי מנוחה,
מערכת העצבים שלנו פשוט תקרוס בשלב כלשהו. עכשיו תחשבו על אוטיסט, שבגלל עיבוד מידע שונה מבזבז הרבה יותר אנרגיה על פעילויות הכי פשוטות. תוסיפו לזה הפרעות שינה ואכילה שיש להרבה אוטיסטים, קושי בוויסות חושי, קושי בהבנת שפה ובעיות מוטוריקה שמקשים על
מערכת עצבים עוד יותר, ואז ברור לגמרי שמה שיקרה מהר מאוד זה קריסה של
מערכת העצבים וכתוצאה עומס יתר, משבר, טנטרום.
איך אנחנו יכולים לעזור?
יש הרבה דברים שאנשים יכולים לעשות על מנת לעזור לאוטיסטים "להוריד עומס". למשל:
1. להאט את הקצב ולתת לאוטיסט להוביל את השיחה או את הפעילות המשותפת בקצב שלו
2. לפרק ולתווך את מה שקורה מסביב
3. להציג להם מידע בצורה ברורה, ויזואלית, צפויה
4. לדבר בצורה ברורה, להימנע מדו משמעות ומסרים סמויים
פעולות אלו יעזרו לאדם עם אוטיזם להרגיש יותר בטוח, יותר רגוע ולהיפתח יותר לסביבה.