איך אפשר לעזור לאוטיסטים לפני, בזמן ואחרי מלטדאון?
בטור הקודם שלי כתבתי על מקרה שבו חוויתי מלטדאון בעקבות הצפה, וגם נתתי עצות לאוטיסטים על האופן שבו הם יכולים להתמודד עם אירועים מציפים. היום אני רוצה לתת עצות לכל מי שמכיר אוטיסטים: לבני משפחה, למורים, למטפלים ולכל אחד אחר שמכיר אוטיסטים על איך לעזור לאוטיסטים להתמודד עם מלטדאונים.
מלטדאון הוא תגובה ביולוגית להצפה, ובדרך כלל קשה מאוד לשלוט בו, או שאי אפשר לשלוט בו בכלל. הוא מאוד שונה מהתקף זעם, למרות ששתי התופעות האלה יכולות להיראות דומות מאוד. ההבדל ביניהם הוא שמלטדאון בדרך כלל נמשך במשך הרבה זמן, בניגוד להתקף זעם. התקף זעם הוא גם נשלט, ולפעמים ילד שנמצא בהתקף זעם יביט סביבו כדי לוודא שמסתכלים עליו. אדם במלטדאון לא יעשה את זה. בטור הזה אני אתן דוגמאות לסימנים שיכולים להעיד על כך שמישהו עומד לחוות מלטדאון, אתן דוגמאות לאופן שבו מלטדאונים יכולים להתבטא, אתן עצות איך לעזור למישהו שחווה מלטדאון ואתן עצות איך לעזור לו להתאושש אחרי המלטדאון. בואו נתחיל!
מה זה מלטדאון, למה הוא קורה ואיך תזהו שהוא עומד לקרות
מלטדאונים נגרמים בדרך כלל בעקבות סוגים שונים של הצפה, כמו הצפה חושית או רגשית. הם יכולים להיגרם, למשל, בעקבות מה שגרם למלטדאון שכתבתי עליו בטור הקודם שלי, או בעקבות מאמץ להתרכז ביותר מדי דברים בבת אחת. למשל, כבר חוויתי מלטדאונים בגלל שההורים שלי ביקשו ממני לבצע יותר מדי מטלות בית בבת-אחת. הם יכולים להיגרם גם בעקבות הרבה אירועים קטנים שקורים אחד אחרי השני. כבר קרה לי כמה וכמה פעמים שקרו אחד אחרי השני הרבה דברים קטנים שהציפו אותי, ואז קרה עוד דבר אחד קטן – וחוויתי מלטדאון. במקרה כזה, תמיד קיבלתי הערות כמו "את בוכה בלי סיבה", "את מתרגזת מכל דבר קטן" ואמירות כאלה.

לפני מלטדאון, בדרך כלל יש סימנים מקדימים שמעידים על כך שהמלטדאון עומד להתרחש. למשל, אצלי, הסימנים האלה הם מתח שעולה ומצטבר בגוף, קצב לב מואץ ונשימה לא סדירה. הרבה פעמים, כשמדברים איתי במצב כזה, אני עלולה לרקוע ברגליים ולדבר בקול יבבני. כבר כמה וכמה פעמים האשימו אותי שאני "מתבכיינת" במצבים כאלה.
יש אנשים שאצלם הסימנים המקדימים יכולים להיות קללות, בעיטות, עצבנות ויבבות. אם אתם רואים שמישהו אוטיסט שאתם מכירים מתחיל להתנהג "לא יפה" ונראה עצבני ולא מווסת, יכול להיות שהוא עומד לחוות מלטדאון, וצריך לקחת אותו למקום שקט כדי למנוע את המלטדאון. תנו לו כמה זמן שהוא צריך כדי להירגע, ואל תדברו איתו, אלא אם כן הוא פונה אליכם. אם הוא פונה אליכם, השתדלו לענות על כל השאלות שלו, גם אם הן נראות "מעצבנות". הרבה אוטיסטים שואלים שאלות חזרתיות לפני מלטדאון כי זה נותן להם ביטחון, ולכן הדרך הכי טובה לעזור להם היא פשוט לענות על השאלות האלה.
חשוב: לא לכעוס ולא להעניש
אם אתם לא מצליחים למנוע את המלטדאון, המלטדאון יכול להתבטא בבכי ובצרחות, וגם בקללות ובמכות לפעמים. במקרה כזה חשוב לא לכעוס ולא להעניש, וגם לעזור לאדם בדרך שעוזרת לו. יש אנשים שבזמן מלטדאון יצטרכו שמישהו יהיה איתם ויחבק אותם חזק, ויש אנשים שבזמן מלטדאון יצטרכו שישאירו אותם לבד ולא יגעו בהם. חשוב לברר בזמן שהאדם רגוע מה עוזר לו בזמן מלטדאונים.
אחרי שהמלטדאון מסתיים, בדרך כלל האדם שחווה את המלטדאון יצטרך להתאושש. הרבה פעמים הוא יהיה מותש ועצבני. תנו לו כמה זמן שהוא צריך כדי להתאושש מהמלטדאון, ותנו לו לעשות מה שהוא רוצה שמרגיע אותו בזמן הזה. יכול להיות שיקחו לו ימים שלמים להתאושש מהמלטדאון, ובמהלך הימים האלה תהיו סבלניים כלפיו.
מקווה שעזרתי.
לעמוד הפייסבוק של סיון לחצו כאן