Home / מאמרים מקצועיים / איך להתכונן לליל הסדר עם ילדים מיוחדים?

איך להתכונן לליל הסדר עם ילדים מיוחדים?

מאת עדי סגל-ויסברגר

ליל הסדר, אותה ארוחה משפחתית ארוכה ורבת משתתפים, עשויה להיות ערב נעים ומהנה בחברת בני משפחה או להפוך לאירוע מסויט. הנסיעה בפקקים, שעשויה להיות ארוכה מאוד, הישיבה הממושכת סביב השולחן הערוך עד שמתחילים כבר לאכול משהו, הארוחה אל תוך הלילה, אנשים שאולי הילד לא מתראה איתם בתדירות גבוהה, הרעש שהם עושים כשהם קוראים בהגדה, כל אלה יכולים להוציא ילדים מדעתם (גם אותנו אבל אנחנו חייבים להתאפק), קשה עוד יותר החג כשלילד יש צרכים מיוחדים. עבור חלקנו, ההתכוננות לליל הסדר דומה יותר להיערכות מבצעית.

הערב הזה, מכניס לא מעט הורים ללחץ וחששות – איך יעבירו את שעות הסדר עם הילדים ליד שולחן? האם הילדים יצלךיחו לשבת, ולו חלק מהזמן? יעמדו בכללי הנימוס? האם יצליחו לגייס את הסבלנות הנדרשת? ומה יעשו כל הערב הזה? מה עם העומס התחושתי שיהיה מנת חלקו של הילד? המראות, הקולות, הריחות החריפים של המאכלים?

 

יש מה לעשות כדי לנסות ולצמצם את הקושי ולסייע ביכולת של הילדים להתמודד

 1. עשו הכנות מקדימות
לפני ערב ליל הסדר, הציגו בפני הילד את ההגדה, עיינו בה וקראו קטעים ממנה. התבוננו בתמונות יחד, שירו משירי החג.נוסף על כך, דברו על האנשים שיגיעו לארוחה, ציינו את שמותיהם ואת ההקשר שלהם, הציגו תמונות שלהם ודברו על המקום שבו תתקיים הארוחה.

2. שקלו איפה לעשות את הסדר

כשמתארחים אצל אחרים אולי נחסכים מאיתנו עבודה וכאב הראש של ההכנות, אבל אם הילד שלכם מאוד מתקשה בסביבות זרות –

שקלו בכל זאת לקיים את הסדר בביתכם ולחסוך את המעברים המלחיצים. כך הילד נשאר בסביבה המוכרת שלו, הגירויים המלחיצים מצטמצמים, המתח יורד ואם ירצה הילד לפרוש מהשולחן, יהיה לו את חדרו לגשת אליו.

 

3. תפריט

קחו בחשבון תפריט ייחודי של הילד.
אם הוא בררן ועל שולחן הסדר לא יהיו המזונות המועדפים עליו – קחו אתכם מנה או שתיים בשבילו.

 

4. תיאום ציפיות

אל תצפו שהילד יצליח לשבת במשך כל שעות הארוחה והסדר. דברו איתו על רצונכם שיישב בחלק הראשון למשל של הארוחה.

אמרו לו שאם קשה לו מדי הוא יכול לפרוש ולשבת במקום מותר, שמקובל גם על המארחים (סלון, מבואה). במידת הצורך ערכו איתם שיחה מקדימה על העניין לבחירת מקום מנוחה מוסכם.

 

5. בטחון והרגעה

אם יש לילד חפץ אישי שהוא זקוק לו, הביאו אותו אתכם.

אם ישנה פעילות שמסייעת להרגעה בזמן לחץ בצעו אותה במקום שקט בבית המארח.

 

6. הרגלים ושגרות

אם ילדכם רגיל לאכול רק בצלחת מסויימת, רק עם כפית ומזלג אישיים, ושותה אך ורק בכוס הספיציפית שלו – אל תשאירו אותם בבית. אז הם לא יהיו

תואמים לסט החגיגי שעל השולחן, אז מה?

 

7. תעסוקה

חוברת צביעה, דפים עם תרגילי חשבון, תשבצים, או פשוט מחברת חלקה לשרבוטים וכתיבה אישית יכולים להיות אטרקטיביים בשעת משבר.

8. תרגום סימולטני

גם בזמן הארוחה עצמה – רגע לפני השירה של כולם, עשו הכנה מוקדמת "עוד מעט ישירו כולם ויהיה קצת יותר רעש, אתה יכול להישאר כאן או שנלך רגע, נתרחק קצת ונחזור כשהשיר יסתיים".

מאחלת לכולכם חג אביב שמח ופסח כשר

 

עדי סגל-ויסברגר היא מרפאה בעיסוק

להמלצות וטיפים נוספים הקליקו כאן

About גלי כרמלי שרים

גלי כרמלי-שרים עוסקת בכתיבה מאז שלמדה אותיות מורה ליוגה, מנחת מדיטציה ו-NLP. נציגת הורים בוועדות זכאות ואפיון של משרד החינוך. בעברה עיתונאית ועורכת באתרי אינטרנט. בוגרת לימודי קולנוע. מייסדת אתר שוקולד כחול. נשואה לדורון, איש מחשבים וטייס אמא גאה של לוטוס-רן, יהונתן ושרון-לוקאס כולנו היפראקטיביים (בכייף שלנו), וחלקנו אוטיסטים

Check Also

איך מרגיעים את הילדים בתקופות של מתח סביבתי?

בימים אלה שבו הטרור משתולל ברחובות, ילדינו מרגישים את המתח והלחץ שאנו נתונים בהם. כיצד נוכל להקל על ילדינו להיות רגועים יותר?

כתיבת תגובה

תפריט נגישות