Home / כללי / אנחנו כאן לא כדי להתבייש, אלא כדי להילחם על חברה בריאה

אנחנו כאן לא כדי להתבייש, אלא כדי להילחם על חברה בריאה

מאת: אורן הלמן

 

בשבועות האחרונים התפרסמו שני סקרים מטרידים מאוד, שעסקו בעמדות הציבור כלפי אנשים וכלפי ילדים עם מוגבלות. סקר של אקי"ם וסקר של נציבות שיוויון לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים.

התמונה שעולה משני הסקרים האלה קשה ביותר. 52% מהנשאלים אמרו כי לא ישמחו להכיר אנשים עם מוגבלות שכלית. 37% לא ישמחו להכיר אדם עם מוגבלות פיזית. 40% לא רוצים להיות שכנים של אנשים עם מוגבלות. 28% מתנגדים לכך שאדם עם מוגבלות יקיים יחסי מין.

פשוט נורא.

החלק המזעזע של הסקרים הללו היא העובדה ש-69% מהציבור העידו על עצמם שהם מכירים אנשים עם מוגבלות. כלומר, התשובות ניתנו על-ידי אנשים שמכירים אנשים עם מוגבלות. ועוד נתון חמור: 37% מהציבור חושב שאסור לתת לאנשים עם מוגבלות להצביע בבחירות. כלומר: למנוע מאנשים עם מוגבלות את הזכות הבסיסית ביותר, את הזכות להשפיע על עתידה של החברה והמדינה.

הנתונים האלה מעידים על תופעה רחבת היקף ולא על משהו ממוקד ונקודתי. מסתבר שאנחנו חיים במדינת עולם שלישי. שהחברה שלנו פרימיטיבית. לא מסוגלת ולא רוצה לקבל את השונה.

ובואו נשים עוד כמה נתונים על השולחן: אנשים עם מוגבלות מהווים כ-14% מאוכלוסיית ישראל: כ-318,000 ילדים עם מוגבלות; כ-800,000 אנשים עם מוגבלות בגילאי עבודה. ובחישוב גס: כ-1.1 מיליון ילדים ומבוגרים. בהחלט קבוצה משמעותית.

אני רוצה שתדעו: אני מכיר ואוהב מאוד ילדים עם מוגבלות. אני חבר של אנשים עם מוגבלות. עובדים אצלי אנשים עם מוגבלות. זה מביא לי אושר גדול. הם אנשים נפלאים. מלאי אהבה וחום. כיף גדול לחבק אותם, לקבל מהם חיבוק. לדבר איתם. לצחוק איתם. לעבוד איתם. מוגבלות אינה מחלה מדבקת.

וכנראה שאני לא יוצא דופן בעולם המערבי, שמתקדם בצעדי ענק בתחום השילוב של אנשים עם מוגבלות. מערכת חוקים בגרמניה, בארצות הברית ובמדינות מערביות נוספות שאנחנו כל כך רוצים להידמות אליהן, מחייבים שילוב של אנשים עם מוגבלות – בעיקר בעבודה, עם מספרים של 5% וגם 7% עובדים עם מוגבלות מסך העובדים.

ומסתבר שאנחנו, בישראל, תקועים לנו אי-שם מאחור. עם דעות קדומות. עם סוג של גזענות. עם חוסר נאורות. עם דעות חשוכות.

כששמעתי את התוצאות האלה, חשתי בושה וגם אכזבה גדולה. זו הפעם הראשונה שהתביישתי להשתייך לחברה הישראלית, שכל אדם שני בה לא היה שמח להכיר אנשים עם מוגבלות שכלית. שכל אדם שלישי חושב שאסור לתת לאנשים עם מוגבלות להצביע בבחירות. איך הגענו למצב כזה?! אני לא מצליח להבין איך עם שעבר את השואה, שנרדף כל חייו, מסוגל לחשוב כך.

הנתונים הללו מעידים על כשל חמור בהתמודדות עם נושא שילוב אנשים עם מוגבלות. וברור שהגורם שצריך לטפל בכך הן המדינה והממשלה.

אבל אנחנו כאן לא בכדי להתבייש, אלא בכדי להילחם על חברה בריאה! ולכן צריך להתחיל מיד עם חוק חובה לסיכוי שווה לשילוב 3% -5% אנשים עם מוגבלות בעבודה. וזה צריך להתחיל בגופי הממשלה השונים. כך נאפשר לאנשים עם מוגבלות להיות חלק מהמערכת שמקבלת את ההחלטות ומנהלת את המדינה – וגם להשפיע על ההחלטות האלה מבפנים.

הסקרים האלה מוכיחים את מה שאנחנו טוענים כל הזמן: בישראל העסקת אנשים עם מוגבלות מפחידה את המעסיקים. ובעיקר המעסיק הגדול ביותר: מדינת ישראל. ומכאן צריך להתחיל את טיפול השורש שייתן סיכוי שווה לאנשים עם מוגבלות.

הכותב, ממובילי מהפכת השילוב של אנשים עם מוגבלות בעבודה, ממקימי "סיכוי שווה" ואב לילדה בחינוך המיוחד.

לדף "סיכוי שווה" בפייסבוק

 

 

 

About גלי כרמלי שרים

גלי כרמלי-שרים עוסקת בכתיבה מאז שלמדה אותיות מורה ליוגה, מנחת מדיטציה ו-NLP. נציגת הורים בוועדות זכאות ואפיון של משרד החינוך. בעברה עיתונאית ועורכת באתרי אינטרנט. בוגרת לימודי קולנוע. מייסדת אתר שוקולד כחול. נשואה לדורון, איש מחשבים וטייס אמא גאה של לוטוס-רן, יהונתן ושרון-לוקאס כולנו היפראקטיביים (בכייף שלנו), וחלקנו אוטיסטים

Check Also

יום המודעות לאוטיזם 2120

הם לא "מנותקים" – יום המודעות לאוטיזם 2021

לכבוד יום המודעות העולמי לאוטיזם, החלטתי להביא לכם משהו שנעשה במקום אחר. הסרטון הזה צולם ...

כתיבת תגובה

תפריט נגישות