Home / מאמרים מקצועיים / עצות לשמירה על הגיינת הפה לילדים ולמבוגרים הסובלים מבעיות תחושתיות

עצות לשמירה על הגיינת הפה לילדים ולמבוגרים הסובלים מבעיות תחושתיות

ילדים, נוער ומבוגרים רבים אינם מטפלים כראוי בשיניהם. הם נמנעים מביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים ובכלל אינם משתמשים במברשת שיניים. התופעה מוכרת מאוד בקרב ילדים על הספקטרום.

ייתכן מאד שתופעה זו אצלם נובעת מבעיות תחושתיות ונוירולוגיות. אנשים שיש להם תחושתיות יתר עלולים להימנע מהגיינת הפה במשך שנים.

היגיינה אורלית עשויה להציל את חייכם במקרים קיצוניים, ובדרך כלל לעזור לכם לשמור על שיניים בריאות, להעלות את המודעות העצמית ולגרום לחיוך גדול.

היגיינה אורלית איננה רק בפה

היגיינה אורלית חשובה לנו לא רק לבריאות הפה אלא לבריאות הכללית של גופנו. מחלות לב ומחלות קשות אחרות עלולות לנבוע באופן ישיר ממצב הפה. לכן, הברשת שיניים קבועה ויסודית וביקורת אצל רופא שיניים ושנינית הם חיוניים.

לרופאי השיניים כיום יש את הידע והמיומנות לטפל בפציינטים הסובלים מתחושתיות יתר, חרדות ומחלות תחושתיות אחרות.

כלים ואמצעים להתמודדות עבור בעלי תחושתיות יתר ותת תחושתיות

לבעלי תת תחושתיות המחפשים גירויים תחושתיים אנו ממליצים על שימוש במברשת שיניים חשמלית. מחפשי התחושות ירצו לצחצח שיניים אפילו יותר מהנדרש.

לעומת זאת, בעלי תחושתיות יתר נמנעים ככל האפשר ממגע. להם אנו ממליצים קודם כל על ניגוב הפה החיצוני במטלית יבשה, אחר כך לשטוף את הפה בהדרגה במים חמים ולאט לאט להוסיף משחת שיניים ללא טעם.

השלב הבא הינו הפעלת ויברציה באמצעות מכשיר ויברציה על הזרועות, הלחיים, אחר כך לגעת בפה החיצוני ובשפתיים, ולאט לאט בהדרגה לחדור לתוך הפה. יש גם אביזרי לעיסה (צ'ואיז) המשמשים לחיזוק שרירי הפה בזמן שלא מצחצחים שיניים.

סבלנות ופעולות הדרגתיות וקבועות יעזרו להתגבר על קשיי המגע התחושתי ולהגיע לשימוש רגיל במברשת שיניים.

 

תכנון מוטורי

זכרו שצחצוח שיניים והיגיינה זקוקים לתכנון מוטורי. לשיפור היעילות מומלץ להשתמש בתזכורות ויזואליות בכדי להראות למטופל את השלבים הנדרשים.
אם לאדם יש טונוס שרירים נמוך, תצטרכו לבנות לאט ובהדרגה שיטה בכדי להגיע לזמן צחצוח אופטימלי. קודם כל יש לחזק ולבנות את טונוס השרירים של חלק הגוף העליון עבור התנועות הגדולות יותר. מומלץ להשתמש במכשירים המיועדים למטרה זו.

 

מוטוריקה עדינה

השימוש בחוט דנטלי דורש מיומנויות של מוטוריקה עדינה. יש צורך בקואורדינציה ויזומוטורית. לשם כך ניתן להשתמש בחוט דנטלי מיוחד המיועד במיוחד למטרה זו. תוכלו להתאמן במוטוריקה העדינה באמצעות השחלת חרוזים עדינים או פעילויות דומות. כל אלה משמשים הכנה ותרגול מצוין לקראת הפעולה האמתית.

 

היו עקביים בביצוע המטלה

בואו נהיה כנים, כולנו ממהרים בהברשת השיניים. חשוב מאד לקחת את הזמן הדרוש לצחצוח יעיל. נסו להשתמש בטיימר וסמנו מראש את הזמן הדרוש לצחצוח שיניים, כך תדעו אם הקדשתם מספיק זמן לצחצוח.

ישנם אנשים בעלי רגישות שמיעתית יתרה הסובלים מרעשים והם עלולים לסבול מרעשי חדר האמבטיה. למבוגרים או ילדים כאלה ניתן להרכיב אזניות או לשים אטמי אזנים כדי להפחית את עצמת הרעשים ועל ידי כך להפחית את החרדה הקשורה בהגיינה האורלית.

השימוש באזניות או אטמים תקף גם לגבי ביקור אצל רופא שיניים ויעיל במיוחד אצל ילדים אוטיסטים או בעלי רגישות חושית יתרה.

 

חומר קריאה

כדאי להקריא לילד ספרים על צחצוח שיניים ושמירת היגיינת הפה המתאימים לגיל ולרמת ההתעניינות שלו המתאים לגיל על מנת לעורר את המוטיבציה  בנושא.

קניות

מי לא אוהב מברשת שיניים חדשה?
צאו ביחד לקניות ותתנו לילדכם לבחור את מברשת השיניים האהובה עליהם
(מומלץ אחת רגילה ואחת חשמלית).
                                                                    עכשיו יש סיבה לחייך.

המאמר באדיבות משל – אביזרים לריפוי בעיסוק, עזרים אורטופדיים מיוחדים וציוד עזר לנכים.
                                                               

About גלי כרמלי שרים

גלי כרמלי-שרים עוסקת בכתיבה מאז שלמדה אותיות מורה ליוגה, מנחת מדיטציה ו-NLP. נציגת הורים בוועדות זכאות ואפיון של משרד החינוך. בעברה עיתונאית ועורכת באתרי אינטרנט. בוגרת לימודי קולנוע. מייסדת אתר שוקולד כחול. נשואה לדורון, איש מחשבים וטייס אמא גאה של לוטוס-רן, יהונתן ושרון-לוקאס כולנו היפראקטיביים (בכייף שלנו), וחלקנו אוטיסטים

Check Also

איך לעזור לילד עם צרכים מיוחדים להיות עצמאי

איך אני יכול לקדם את העצמאות של הילד שלי? למה שלא אעזור לו להתחיל להסתבן לבד? ללמוד להחזיק לבד כפית? כשלילד שלנו יש צרכים מיוחדים, תהליך העצמאות יותר קשה עבורו, אך לא בלתי אפשרי

כתיבת תגובה

תפריט נגישות